מועדון ארוחת הבוקר

המילים שמעידות על הכוונה - באנגלית אומרים breakfast כלומר לשבור את הרעב, קודם כל. אחרי הלילה ולפני התחלת היום.

בצרפתית זה נקרא Petit dejeuner כלומר ארוחה קטנה. וזה בדיוק ההבדל של התפיסה בין האי הבריטי עם התיאבון הגדול והיבשת האירופאית (להלן הקונטיננט) עם הארוחה הקטנה.

ואצלנו (ולא רק במלונות חמישה כוכבים) ארוחת בוקר - כמו ארוחת צהרים - כמו ארוחת ערב. כל אחת ארוחה בפני עצמה.

אומרים שזו הארוחה החשובה ביותר ביממה. בכל חלק של העולם אוכלים ארוחת בוקר אחרת ובטוחים שזו הדרך הנכונה להתחיל את היום.

כשהייתי בטירונות קיבלנו דייסה לארוחת בוקר כדי שתהיה חמה וממלאת מסתבר שכבר בתקופה הרומאית היו טוחנים גרעינים ומהם היו מכינים סוג של דייסה. זו גם הייתה הארוחה אותה אכלו החיילים הרומאים כי תמיד חשוב שהצבא יצעד על קיבתו.

באירופה של ימי הביניים לא אכלו ארוחת בוקר, לא רק זאת אלא שבחלק מהארצות, ארוחת בוקר נחשבה לא נחוצה ואפילו חטא של ממש. לא רק זאת אלא שרק אנשים עניים, איכרים שהיו צריכים לצאת לעבוד משך כל היממה, אכלו בבוקר. מכאן המסקנה - מי שאוכל בבוקר - אלו עלובי החיים.

בשלהי ימי הביניים החלו לאכול ארוחת בוקר, בעיקר אצל העשירים ארוחת הבוקר הפכה להיות סמל של עושר וחיים טובים. לא לכול אנשי החצר ניתנה הרשות בכלל לאכול ארוחת בוקר ורוב האוכלוסייה התבססה על 2 ארוחות ביום. או אפילו רק ארוחה אחת (ערב).

חשוב לציין כי ארוחת היום התקיימה בערך בשעה 11.00 בצהרים ואילו ארוחת הערב החלה ב-17.00 לערך. ממכתבים והוראות למשק בית של המאה ה-16 ניתן לראות כי מתירים ארוחת בוקר לתלמידים, למתפללים לנזירים לחולים וככה... הבינו שחשוב לאכול ארוחת בוקר ואף ניתנו הנחיות לאכול אותה לפחות 5 שעות לפני ארוחת הערב. במאה ה-16 ארוחת בוקר הפכה לאיטה  לנורמה.

בתקופה זו ומאוחר יותר בעת המהפכה התעשייתית יום העבודה התארך ואנשים מצאו את עצמם עובדים בחודשי האביב - קיץ משעה חמש בבוקר ועד שמונה בערב. שעות הארוחות המסורתיות לא התאימו להם יותר. הם החלו לאכול בבוקר לפני היציאה לעבודה. ארוחה זו הייתה מורכבת או משאריות האוכל של אמש, או מלחם וגבינה.

כיום בכל מדינה אוכלים אחרת - ארוחת הבוקר באנגליה ידועה בנקניקיות, ביצים, שעועית אפויה ובייקון.

בצרפת לעומת זה בעיקר מאפים טריים כמו קרואסון, בריוש או לחם שוקולד (pain au chocolat) את הקפה שותים בקערה ובה טובלים את המאפה.

ארוחת הבוקר הקונטיננטלית היא המקובלת ברוב המקומות באירופה בצורה זו או אחרת. הכוונה לארוחת בוקר המורכבת ממשקה חם, מאפה, לעיתים גם ריבה וחמאה, לעיתים מוסיפים גם נקניקים או גבינה, דגני בוקר ויוגורט וזהו. למה קונטיננטאלית - כי זה של הקונטיננט - כלומר היבשת (אירופה) בניגוד ל"אי" הבריטי וארוחות הבוקר המלאות שלו.

ארוחת הבוקר הגרמנית Frühstück דומה, ואולי המיוחד בה (אם כי מאד קשה להכליל את כל גרמניה לארוחה אחת) ריבוי הנקניקים וממרח הכבד - Leberwurst.

בהולנד  ארוחת הבוקר מכילה צנימים מיובשים ועליהם ניתן לפזר פירורי שוקולד (hagelslag ) גבינה צהובה, לחמניות צימוקים, ריבה חמאה ושתייה חמה.

בדנמרק -  גבינות, נקניקים, דבש ריבה ובעיקר קסם הלחם המעולה שיפון

ואצלנו - ארוחת בוקר ישראלית

לחם ומאפים, שתייה חמה, מוצרי חלב (גבינות, יוגורט) סלט ירקות, דגני בוקר, מיצים, ביצים.

מקור הארוחה מהקיבוצים - שם היו משכימים קום לעבודה בשעות פרועות מאד בהתאם לשעת החליבה או השמש הקופחת. אחרי מספר שעות עבודה היו אוכלים את ארוחת הבוקר ואז חוזרים לעבוד עד הצהרים. ארוחה זו היוותה מודל לארוחת הבוקר הישראלית. עם השנים והתפתחות האירוח התיירותי ארוחות הבוקר בבתי מלון, בתי קפה וצימרים תפחו מעבר למימדי קיבולת קיבה (לא בבוקר ולא במהלך היום).

מה אוכלים ילדי העולם

עוד כמה ארוחות מרחבי תבל

בתיאבון

yonit@yonitour.co.il כל הזכויות שמורות ליונית