גאודי Antoni Gaudí
1852-1926.

 

ארכיטקט ומעצב ספרדי, נולד ב1852 בעיירה סמוכה לברצלונה, ראוס, ורוב שנותיו עבד בעיר. באותה תקופה היו אבות מעבירים לבניהם את המקצוע המשפחתי ואכן אנטוניו גאודי למד אצל אביו להיות מייצר דוודים ורתך. בגלל שהיה ילד סקרן בלי סוף הוא למד עוד כמה מקצועות רק מהתבוננות בבעלי המלאכה בעיירת הולדתו.

ב1878 הוא סיים את למודי הארכיטקטורה, אבל מנהל בית הספר לא ידע אם יש לו תלמיד מטורף או גאון שהתרבות טרם הכירה.

גאודי עשה שימוש בכל הידע שצבר בתחומי המקצועות השונים. הוא הושפע כמובן גיאוגרפית מאזור מגוריו, מהים, מהתרבות הקטלונית .

בהיותו צעיר בן 25 הוא קיבל את ההזדמנות הראשונה לבנות לבד- ואכן הוא בנה את קאזה וינסנט, בניין מטורף וצבעוני.הבית היה בית מגורים פרטי,נבנה עבור סוחר עשיר, חשיבותו רבה כי כאן גואל שהיה צאצא של המשפחה הכי עשירה בקטלוניה "התאהב" בעבודותיו.

 

גואל, גילה אותו , נתן לו חסות כלכלית וביקש ממנו לתכנן את ארמון ופארק גואל. הביקור במקום משאיר את התייר המום מהצבעוניות, הפסיפס והצורות המעוגלות.

הארמון שנבנה ב1886 היה אמור להיות בית פרטי אחד מתוך בתי המשפחה העשירה ובהחלט שירת את יעודו זה . לא מעט מסיבות וחגיגות היו בארמון המרהיב. כיום הוא מוזיאון אמנות ומדע.

הפארק נבנה לפי הזמנתו של גואל, הנ"ל ביקש "גן אנגלי"  וקיבל …. בערך גן אנגלי מסודר , עם מנהרות, קימורים, קשתות וכל עיגול אפשרי אחר. הפארק מוכר כאתר שימור על ידי אונסק"ו.

במקביל לבניית הפארק הוא בנה את הכנסייה הידועה סקרדה פמיליה , למעשה את תחילת התכנון של הכנסיה עשה אדריכל אחר (וילר) שאצלו עבד גאודי בתור שרטט ואדריכל מתחיל. וילר וויתר על המשך העבודה ונתן אותה לגאודי. אך עד היום הכנסייה לא הושלמה, הבנאים ממשיכים לבנות אותה לפי התוכניות המדייקות מאד שגאודי השאיר אחריו.

ב1910 הוא בנה את קאזה מילה, בית מגורים משותף (שיכון), כולל חניה תת קרקעית (שימו לב לפני 100 שנה!), רק לטפס על הגג לראות את עיר הארובות המפותלות שווה את הביקור.מעניין לציין כי המזמין של העבודה משפחת מילה לא אהבה את התוצאה, לא רצתה לגור בבית שתוכנן עבורה. כיום בקומות העליונות יש מוזיאון לעבודתו.

ב1926 הוא נהרג בתאונת דרכים.

ב2002 חגגו בעיר  150 שנה להולדתו. באותה הזדמנות היו שני ארגונים מרכזיים שניסו ל"תפוס עליו טרמפ" . האחד- פלג של הכנסייה הקתולית שעושה מזה שנים מאמצים להכריז עליו כעל קדוש. אבל כדי להיות קדוש נוצרי צריך לעשות ניסים ולא רק לבנות בניינים, ולכן מחפשים בנרות אנשים שחוו ניסים של גאודי.

הקבוצה השנייה הם הארגונים הירוקים לאיכות הסביבה, אלו מצאו ביצירותיו התייחסות רבה לבעלי חיים ולטבע ואף הם מנסים לגייס את זכרו לטובתם.

המציאות כנראה הייתה אחרת. איש מקצוע, מעצב בעל גישה ייחודית לאומנות העיצוב. הוא התעלם מסימטריה, מקווים ישרים , מחד גוניות, ממה שהיה מקובל בבניה עד אז.

 

סיור בשני אתרים שלו –קאזה מילה ופארק גואל נותנים מושג מצוין על השימוש שלו בצבע, ותנועה.

יחד עם זאת בכל מקום בעיר אפשר לראות את השפעתו.

אם אני אוהבת את ברצלונה זה לא בגלל הרובע הגותי או הנמל, אלא בגלל גאודי.

תמונות מהבתים של גאודי

ביבליוגרפיה

עוד מבנים ותמונות